Поговоримо про вітаміни

Вітаміни, їх вплив на організм людини, у яких продуктах містяться.

Вітаміни в житті людини

Вітаміни надзвичайно важливі для нашого здоров’я. Вони забезпечують належне функціонування людського організму. З кожним прийомом їжі в наш організм потрапляють вітаміни. Вони підсилюють обмін речовин, забезпечуючи енергетичний потенціал тіла і розуму, створюючи всі умови для активного і творчого життя.

Дефіцит вітамінів, особливо у дітей, може зупинити належний розвиток і ріст, призводить до різних захворювань, втоми, розгубленості.

Тож для того, щоб гарно навчатися, бути здоровими і сповненими сил, нам потрібно правильно харчуватися, щоб забезпечувати наш організм всіма потрібними елементами.

Роль вітамінів в організмі

Вітамін А – забезпечує гостроту зору в нічний час завдяки утворенню пігменту, що має назву родопсин.  Він здатний реагувати навіть на найслабкіші відблиски світла, що і забезпечує нічний зір. Вітамін А також сприяє зволоженню ока, особливо рогової оболонки, що допомагає попередити пересихання ока та подальше пошкодження сітківки.

Вітамін А є в рослинних і тваринних жирах, яйцях, молоці, жовтих фруктах, печінці, моркві, зелених і зовтих овочах.

Вітаміни групи В:

Тіамін (B1) сприяє метаболізму вуглеводів і перетворенню їх на глюкозу, в результаті чого виділяється енергія; він також необхідний для належного функціонування нервової системи.

Рибофлавін (B2) має суттєве значення для здорової шкіри, слизових оболонок, а також оболонки очей та нервів.

Ніацин (B3) допомагає організму підтримувати здоровими шкіру, нерви та шлунково-кишковий тракт.

Піридоксин (B6) відіграє важливу роль у метаболізмі амінокислот, в утворенні червоних кров’яних тілець, а також у формуванні нервових тканин та шкіри.

Пантотенова кислота (B5) має вагоме значення у процесі метаболізму в організмі людини як складова ензимів та гормонів, а також бере участь у синтезуванні гемоглобіну.

Фолієва кислота (B9) бере участь у багатьох функціях організму, зокрема у поділі клітин нервової системи, крові, а також тканин органів людського тіла.

Ціанокобаламін (B12) використовується нашим  організмом під час формування клітин крові і сприяє нормальному функціонуванню нервової системи.

Вітаміни групи В містяться у дріжджах, рисі, пшениці, арахісі, свинині, у більшості овочів, у молоці.

Вітамін С потрібен для нормальної роботи всього організму, допомагає нам залишатись здоровими, захищає від інфекцій. Він представляє собою цінний багатофункціональний вітамін. Вітамін С робить свій внесок у забезпечення здорового стану шкіри, її сполучних тканин, м’язів та інших органів тіла, він також входить до складу ферментів і покращує здатність еритроцитів зв’язувати залізо. Вітамін С сприяє належному функціонуванню надниркових залоз, що допомагають організму долати різноманітні стреси.

Натуральні джерела вітаміну С: обліпиха, шипшина, чорна смородина, петрушка, темно-зелені овочі, лимонний сік, червоний перець, томати, капуста, цитрусові, полуниці.

Тарілка здорового харчування. Фото Дишканта Сашка

Вітамін Д – регулює абсорбцію мінералів – кальцію та фосфору, рівень цих мінералів у крові, а також їхнє включення до складу кісток і зубів, тобто так звану мінералізацію, що важливо для зміцнення кісток і зубів та збільшення їхньої міцності. Вступає у взаємодію з іншими основними поживними речовинами, забезпечуючи організму захист від інфекцій та підтримуючи шкіру здоровою, а м’язи – міцними. Завдяки згаданим властивостям він зменшує ризик руйнування зубів, хвороб ясен, запобігає остеопорозу та прискорює зрощення кісток після переломів.

Для поповнення запасів вітаміну D в організмі вживайте яєчний жовток, білі гриби, масло, сир, сметану. І обов’язково побільше прогулянок у сонячні дні. Адже вітамін D – це “вітамін сонця”. За умов достатнього перебування на сонці він утворюється в шкірі під дією сонячних променів.

Вітамін E –  належить до потужних антиоксидантів.  Він захищає клітини від ураження вільними радикалами, перешкоджаючи їх утворенню. Існують докази того, що вітамін E може зменшити ризик та уповільнити розвиток захворювань, у яких окислення відіграє важливу роль, це, наприклад, серцево-судинні захворювання. Вітамін E важливий для всіх груп м’язів, він забезпечує належне функціонування мембран клітин та нервової системи. Разом з іншими поживними речовинами-антиоксидантами вітамін E також важливий для підтримання шкіри у здоровому стані.

Вітамін Е є у яєчному жовтку, печінці, кукурудзі, мюслях, хлібних виробах.

Всі вітаміни смачненькі –
І солодкі, і кисленькі.
Їжте, діти, їх охоче,
Кожен, хто коли захоче.
Щоб були ви здоровенькі
І красиві, й рум’яненькі,
Щоб росли міцними й дужими,
До хвороб були байдужими.

Поділіться з друзями:

  • Час читання:2 хв. читання